اختصاصی رایان خبر،خمام یکی از بخشهای استراتژیک شهرستان رشت به شمار میرفت که به دلیل موقعیت خاص استراتژیکی، کشاورزی، صنعتی، گردشگری و پتانسیل های ویژه در مورخه ۱۲ آبان سال جاری با رای هیئت وزیران و دولت به شهرستان تبدیل شد .
این منطقه یکی از مناطق تأثیر گذار استان گیلان است خصوصا روستاهای آن.
مجتبی فلاح حقشناس یکی از مدیران موفق محلی خمام است که با مدرک کارشناسی حسابداری از خانواده ورزشکار، سابقه دو دوره مسئولیت را در دهیاری مرزدشت برعهده دارد.
به منظور آشنایی بیشتر با این روستای زیبا که به عنوان چهار روستای برتر خمام در حوزه گردشگری و بوم گردی معرفی شده است با وی به گفتوگو پرداختیم.
فلاح حقشناس در آغاز این گفتوگو از تعامل بالای دهیاری و شورای اسلامی این روستا خبر داد و گفت: تعامل وتجربه در دهیاری و شورای اسلامی در سایه مشارکت بالای مردم و خیرین سبب شده تا کارهای ارزنده ای در این روستا انجام شود و یا در دست اقدام باشد.
دهیار مرزدشت همچنین به درک متقابل مسئولین محلی اعم از دهیار و اعضای شورای اسلامی این روستا اشاره کرد و گفت: اعضای سه نفره شورای اسلامی مرزدشت حتی خود کارهای اجرایی روستا را انجام میدهند و همیشه حامی ، پشتیبان و بازوان قدرتمندی برای دهیاری به شمار میروند .
و ی افزود: حاج سید احمد سعادتی پور, رئیس شورای مرزدشت پیر و امین روستا هستند و همیشه پشتیبان و حامی دهیاریند ، مرتضی امینی به عنوان نایب رئیس شورا در کارهای اجرایی روستا بسیار قوی و تأثیر گذار بوده و جناب آقای ناصر پورصفری نیز در کنار دو عضو محترم شورا همواره پشتیبان برنامههای دهیاری می باشند.
فلاح حق شناس با بیان اینکه اعتبارات دهیاریها محدود است و مدیریت هزینهها در شرایط کنونی کار آسانی نیست، اظهار داشت: اهالی مرزدشت در همه زمینهها مشارکت بالایی دارند و ما در بسیاری از مواقع بدون حمایت مردم خیلی از کارها را نمیتوانیم انجام دهیم.
وی همچنین تعداد جمعیت این روستا را ۱۵۰۰ نفر با ۱۰۰ نفر جمعیت شناور و ۴۰۰ خانوار اعلام کرد و به عملکرد دهیاری و شورای اسلامی در دوره شیوع ویروس کرونا در یک سال اخیرپرداخت و افزود : در اوج شیوع ویروس کرونا همه با هم از اعضای محترم شورا گرفته تا خیرین بزرگوار و مردم همیشه در صحنه از پیر و جوان و مرد و زن و نیروی مقاومت بسیج و سپاه ، خانه بهداشت، گروههای مختلف مردمی با همدیگر و در کنار بکدیگر سعی کردیم این بحران را مدیریت نماییم.
حق شناس یادآور شد: بانوان بزرگوار ما بسیج شدند، ماسک تولید کردند و علاوه بر مایحتاج روستا به شهر هم کمک کردیم.
وی افزود:ضدعفونی معابر ، کوچهها و اماکن عمومی با کمک و همکاری بسیجیان عزیز، اهالی محترم، اهدای بسته های معیشتی به اقشار آسیب پذیر جامعه در چند مرحله ، اعطای کمک های تحصیلی به دانش آموزان بی بضاعت با کمک خیرین محترم از دیگر اقداماتی بود که در مدیریت بحران کرونا صورت گرفت.
دهیار مرزدشت آسفالت خیابان اصلی روستا (خیابان ولیعصر) که سه روستای مجاور را به همدیگر وصل میکند را یکی از بزرگترین اقدامات عمرانی دهیاری و شورای اسلامی مرزدشت عنوان کرد و گفت: تبدیل سطلهای زباله پلاستیکی به فلزی جهت مدیریت بهینه پسماند و ارتقای نظافت عمومی روستا و احداث خانه ورزش در روستا که زمینه فعالیت در رشتههای ورزشی همچون ووشو، پینگ پنگ برای آقایان و ایروبیک برای بانوان فراهم نموده و اقدام جهت احداث خانه کشتی گیله مردی گیلان در زمین ورزشی روستای مرزدشت با عنایت و پیگیریهای وزیر محترم ورزش و جوانان ، مدیرکل ورزش و جوانان گیلان و مهندس کوچکی نژاد ،نماینده محترم مردم رشت در مجلس شورای اسلامی از جمله کارهای عمده دیگر در این روستا میباشد.
وی در خصوص احداث خانه کشتی گیله مردی گیلان در روستای مرزدشت گفت: این پروژه یک پروژه بزرگ ملی است که وزیر محترم ورزش و جوانان و مدیر کل محترم ورزش و جوانان گیلان شخصا پیگیر احداث آن هستند.
دهیار مرزدشت سپس اشاعه فرهنگ در هر جامعه و فرهنگ سازی پیرامون هر موضوعی را بسیار ضروری عنوان کرد و اظهار داشت: برای نهادینه کردن هر مسئله ای در جامعه باید فرهنگ سازی شود و دهیاری و شورای اسلامی مرزدشت به منظور نهادینه کردن فرهنگ تفکیک زباله از مبدا و مدیریت بهینه پسماند با توجه به آمادگی اهالی در کوچههای مختلف اقدام به حذف سطل زباله در برخی از نقاط روستا کرده است تا با این روش به صورت گام به گام با کمک اهالی به مدیریت درست پسماند روستایی رسیده و در نهایت سبب به کاهش تولید زباله شود.
وی افزود: هم اکنون در دو نقطه از روستا که اهالی علاقه بیشتری به تفکیک زباله از مبدا داشتند، سطل های زباله را حذف کردیم و در صدد این هستیم با برنامهریزی و گام به گام این روند را ادامه دهیم تا با همکاری اهالی محترم، روستایی عاری از زباله داشته باشیم.
دهیار مرز دشت از دیگر اقدامات موثری که سبب توسعه متوازن روستاها میشود را ایجاد اشتغال پایدار روستایی عنوان کرد و افزود: برای اشتغالزایی در روستاها باید در سطح روستاها فرهنگسازی شود.
وی تصریح کرد: روستاییان باید به این باور برسند که روستا و روستایی تولید کننده است و باید با توجه به بافت و اقلیم هر روستا به اشتغالزایی مرتبط توجه گردد.
حق شناس در ادامه ضمن تشکر از اداره آب و فاضلاب به منظور آبرسانی به این روستا گفت: ما به خاطر آبرسانی به روستای مرزدشت از مسئولین محترم به خصوص آب و فاضلاب تشکر می نمایم اما کنده کاریهای ناشی از لوله گذاری های داخل روستا نیاید در فصل بارندگی صورت میگرفت چرا کنده کاری های ناشی از آبرسانی به زیرسازی کوچه های ما آسیب وارد نموده است.
دهیار مرز دشت ضمن قدردانی از اقدامات مطلوب اداره برق خمام و رضایت از عملکرد این اداره در خصوص نصب ترانس برق در خیابان شهید ویشکایی که سبب تقویت برق بیش از ۱۰۰ خانوار ساکن آن که سالیان متمادی دچار مشکل بودند ، ترمیم و تعویض کابلها به سرقت کابل های مخابراتی و مشکلات پیش آمده در این خصوص اشاره کرد و اظهار داشت: پیشنهاد ما به اداره مخابرات این است که شبکه مخابراتی را زیرزمینی نمایند و دهیاری مرزدشت نیز این آمادگی را دارد که کنده کاری های لازم این کار را بر عهده گیرد .
وی با بیان اینکه روستای مرزدشت ۲۴۰ هکتار از اراضی زیر کشت برنج را دارد ،افزود: اکثر مردم مرزدشت کشاورزند و برای کشاورزی به عنوان زیرساخت تولید اهمیت خاصی قائلندو در کنار کشاورزی و پرورش دام و طیور نیز مشغولند .
حق شناس از اجرای بازبینی طرح هادی در این روستا پس از ۱۷ سال خبر داد و گفت: متاسفانه از بازبینی طرح هادی روستای مرزدشت رضایت نداریم.
وی افزود: کارشناسان بنیاد مسکن از نظرات دهیاری ،شورای اسلامی و اهالی برای بازبینی استفاده نکردند و این طرح از نظر ما غیر کارشناسی است و روستاییان در آینده دچار مشکل خواهند شد
دهیار مرزدشت سپس از طرح توانبخشی برای توانخواهان روستا با همکاری بهزیستی خمام گفت و افزود: طرح سی بی آر (مناسب سازی برای توانخواهان) با همکاری سرکار خانم نیکخواه از بهزیستی خمام در روستای مرزدشت به اجرا در آمده و تاکنون بالای ۶۰ میلیون تومان بابت اجرای این طرح که شامل خرید دارو, احداث مسکن و خرید لوازم خانه می باشد. اختصاص یافته است.
حق شناس به ضرورت ترویج کشاورزی مدرن اشاره کرد و از جهاد کشاورزی خواست تا کلاس های ترویجی را جهت آموزش کشاورزان در روستای مرزدشت برگزار نماید تا هم کشاورزان بتوانند از زمینهای کشاورزی استفاده بهینه داشته باشند و هم میزان تولید محصول افزایش پیدا کند و کشاورزان از درآمد کافی برخوردار شوند تا مجبور به فروش زمینهای کشاورزی برای امرار معاش خود نگردند.
دهیار مرز دشت همچنین از کمیته امداد امام (ره )ما نیز به خاطر خدمات دهی و حمایت از محرومین این روستا قدردانی کرد و گفت: در روستای مرزدشت ۶ واحد مسکن محرومین احداث شده و ۴ واحد دیگر نیز معرفی کرده ایم.
حق شناس همچنین در خصوص تبدیل خمام به شهرستان گفت: تبدیل خمام به شهرستان فرصتی است طلایی برای رشد همگون و متوازن خمام و چشم انداز روشنی برای آینده خمام میتوان ترسیم نمود .
وی خاطرنشان کرد: از همه کسانی که در خصوص تبدیل خمام به شهرستان نقش داشتند خصوصاً از پیگیریهای مجدانه جناب آقای دکتر مهدوی،بخشدار خمام تقدیر و تشکر مینماییم.
دهیار مرزدشت در پایان این گفتوگو از همه کسانی که در اعتلا و توسعه روستای مرزدشت با دهیاری و شورای اسلامی روستا همکاری صمیمانه داشته و دارند، قدردانی کرد و گفت : اینجا لازم می بینم از فرماندار محترم شهرستان رشت، زحمات جناب آقای دکتر مهدوی، بخشدار محترم خمام، فرماندهی محترم سپاه و بسیج و مقامات قضایی حوزه خمام ،ادارات برق، بهزیستی، کمیته امداد و همه دستاندرکارانی که با ما همکاری صمیمانه ای داشته و دارند تشکر و قدردانی نمایم.
گزارش : زهرا رگان