
فرهنگ سازی عمومی عامل اصلی مصرف بهینه برق در مناطق گردشگر پذیر
یادداشت: زهرا رگان/صنعت گردشگری در جهان امروز به عنوان یکی از صنایع نوظهور از جایگاه و اهمیت خاصی برخوردار است.
این صنعت در برخی از کشورها به عنوان شاخص توسعهای شناخته شده است و یکی از منابع مهم اقتصادی به شمار میرود که منجر به تولید ناخالص ملی، اشتغال آفرینی و افزایش درآمدهای پایدار میگردد.
اهمیت آن تا حدی است که بسیاری از اقتصاددانان آن را را سومین پدیده اقتصادی پویا و رو به رشد پس از صنعت نفت و خودروسازی می دانند.
این صنعت در ایران نیز به دلیل برخورداری از ظرفیتهای غنی طبیعی، فرهنگی ،تاریخی و گردشگری همواره به عنوان نیاز اساسی مطرح است و در سالهای اخیر به جهت توسعه پایدار مناطق مختلف کشور به توسعه صنعت گردشگری توجه ویژهای شده است.
بر اساس آمارهای ارائه شده توسط دستگاههای مرتبط همچون سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شاهد افزایش اقامتگاهها، هتلها و بوم گردیها در مناطق مختلف گردشگر پذیر و خوش آب و هوای کشور هستیم.
اما از آنجایی که توسعه هر صنعتی در کنار مزایا، معایبی نیز دارد ، توسعه صنعت گردشگری هم مثل همه صنایع دیگر در کنار پیامدهای مثبت اگر درست بکار گرفته نشود، میتواند تاثیرات نامطلوبی در بخش های مختلف؛ محیط زیست، منابع طبیعی و زیرساخت های توسعه ای در مناطق گردشگر پذیر داشته باشد.
یکی از پیامدهای منفی این صنعت میتواند در مصرف انرژی باشد. مصرف انرژی با افزایش جمعیت رابطه ی مستقیم دارد.
اغلب زیرساخت های تولید انرژی در هر منطقه بر اساس جمعیت همان منطقه تعریف شده است با افزایش جمعیت مشکلات زیادی در حوزه پایداری انرژی به بار خواهد آمد.
بطور مثال؛ برخی از استان ها در فصول گرم سال خاستگاه حضور مسافران و گردشگران زیادی هستند و با افزایش جمعیت شناور مواجهند که طبیعتاً بار مصرفی انرژی خاصه مصرف برق افزایش می یابد.
اما راه چاره چیست؟ چگونه باید هم به رونق گردشگری برای توسعه پایدار در کشور توجه داشت و هم به مصرف بهینه انرژی (برق ) اندیشید؟
بی شک اولین و مهمترین گام درباره بهینه سازی مصرف انرژی در کشور ، افزایش سطح آگاهی های عمومی و فرهنگ سازی است همانگونه که در سالهای اخیر نیز بسیار مورد توجه شرکت توانیر از جمله برق قرار گرفته است.
افزایش سطح آگاهی های عمومی در زمینه مصرف بهینه انرژی مهمترین عامل به وجود آورنده عزم همگانی در کاهش مصرف انرژی است و در این راه کمک گرفتن از ظرفیت های رسانه ها و آموزش و پرورش از عمده ترین ابزارهای کارآمد به شمار می روند.
.
اگر اصول مصرف و فرهنگ بهینه سازی و بهره وری انرژی، در جامعه ایرانی نهادینه شود و هر شهروند احساس کند که صرفه جویی در مصرف برق هزینه فایده ای برایش خواهد داشت و درنهایت این صرفه جویی ها به مدیریت هزینه ها منجر شده و مبالغ صرفه جویی شده در جای دیگر سرمایهگذاری میشود دیگرخود مراقب مصرف انرژیست چه در خانه خود باشد چه بعنوان گردشگر یا مسافر در منطقه ای دیگر حضور داشته باشد، او همواره خود را در قبال منابع ملی مسوول میداند.
در کنار فرهنگ سازی عمومی، آموزش صاحبان بومگردی ها و اماکن گردشگری و تفریحی و هتل ها نیز در باره چگونگی مصرف بهینه انرژی و استفاده از تجهیزاتی مثل ، استفاده از پنجره های دو جداره ، لامپ های کم مصرف و بکارگیری سنسورهای هوشمند و توجه به برچسب های انرژی هنگام خرید وسایل گرمایشی و سرمایشی ، استفاده از کولرهای با مصرف انرژی Aیا B راهکار دیگریست که اگر مورد توجه قرار گیرد دیگر جای نگرانی نخواهد بود.
ارائه بروشورهایی حاوی محتوایی چون ارتباط برق با محیط زیست ، راهکار های مصرف بهینه و … از دیگر عوامل راهگشا خواهد بود.